Saturday, April 28, 2012

Kiidjärve Kuklaste Kuningriik

Eile,26. aprillil 2012 käisime õuesõppe tunnis Kiidjärvel. Seal oli Kiidjärve Kuklaste Kuningriik. Nägime palju sipelgaid ja mulle meeldis see. Eriti lahe oli, et sipelgad varastavad kuldpõrnikate vastseid, limpsivad nende lima ja jäävad sellest "purju". Sain teada, et sipelgad suhtlevad tunnalde ja lõhna abil. Õppisime palju huvitavaid asju ja vahepeal sõime jänesekapsast. Kõige paremini jäi mulle meelde, et on olemas varusipelgad. Need on sellised sipelgad, kes söödetakse paksuks, et talveks toitu jätkuks. Kui ekskursioon läbi sai siis läksime sööma.
See oli väga tore ja mulle meeldis täiega.
Kadri

Friday, April 27, 2012

Sipelgate Kuningriik

Käisime neljapäeval vaatamas sipelgate elu ja nende kuhilaid. Saime teada ,et emasipelgas teeb peale pulmareisi oma tiivad katki. Kõige kõrgem sipelgapesa oli 1m60cm kõrge ja kõige väiksem umbes 5cm kõrge. Huvitav oli see, et ka sipelgad jäävad purju kui nad joovad kuldmardikate lima. Söögiks kasutavad nad lehetäide nestet. Nad röövivad lehetäide lapsed ära ja panevad nad sipelgapessa n.ö lauta.
 Sõime jänesekapsast ja jõime kase mahla. Pärast lahendasime ristsõna ja ootasime teist gruppi. Kui nemadki olid oma ülessande ära teinud, läksime bussi ja sõitsime alla jõe äärde sööma. Kui olime juba natuke söönud, siis jooksime kuskile mäe või künka otsa. Seal oli hea vaade ning tegime seal videoid ja pilte ent varsti sõitsime koju tagasi.
Mulle meeldis see projekt väga.

Kaur Tõkke

Laanekuklaste Kuningriik

Meie klass käis 26.-ndal aprillil Kiidjärvel Laanekuklaste Kuningriigis. Olime seal uurimas laanekuklaste elu ja olu. Nägime sipelgate pesi ja saime teada palju uut. Näiteks saime teada, et ühes pesas võib olla 2-3 miljonit sipelgat ja et sipelgaema  võib elada kuni 30 aastat. Vahepeal tegime pausi, et süüa jänesekapsast. Saime veel teada, et sipelgad varastavad kuldpõrnikate vastseid ja lakuvad pesades nende vastsete pealt mingit vedelikku, et purju jääda. Lisaks tean nüüd, kuidas sipelgad lüpsavad lehetäisid. Nad teevad seda nii,  et nad kõditavad lehetäisid selja tagant ja nad saavad nii nestet. Talveks viivad sipelgad lehetäid enda pesa põhja ja neist saavad juuretäid.
Kõige huvitavam oli see, et saime proovida sipelghapet. Selle saamiseks tuli käega hästi pesa lähedalt käega üle tõmmata ja sipelgad pritsisid oma hapet käe peale. See maitses nagu sidrunihape.
See reis oli väga huvitav.

Laanekuklaste Sipelgate Kuningriik

Mulle jäi kõige rohkem meelde õuesõppe tunnist see, et sipelgad varastavad kuldpõrnikatelt mune ja lakuvad neid. Nad saavad sellest joovastavat ainet, mille tagajärjel on nad purjus. Nende maja hakkab varisema ja kõdunema, sest nad ei korista seda. Kui nad on väga pikalt purjus peavad nad endale uue kodu ehitama.

Kui sipelgad oma tundlatega lehetäisi kõditavad annavad nad sipelgatele magusat nestet. Sipelgad toituvad 80 protsenti oma elust lehetäi nestest. Üks pesa võib aastas koguda kuni 1000 kg nestet. Sipelgad vedasid lehetäid juurte alla, et talve üle elada. Lehetäi, kes elab juurte all, nimetatakse juuretäiks.

Me nägime 1,70 m sipelga pesa, uurisime pesi, sõime jänesekapsaid ja jõime kasemahla.
Mulle meeldis see õuesõppe päev.

Thursday, April 26, 2012

Viiendad klassid Kuklaste Kuningriigis

26.aprillil külastasime viiendate klassidega Kuklaste Kuningriiki Kiidjärvel. Ilm oli ilus ja kohapeal tervitasid meid suurepärased giidid Ülo ja Katrin. Õppekäigu raames tutvusime metsakuklaste imepärase maailmaga. Uurisime nende välimust ja ennekõike mitmekülgset elukorraldust. Saime teada, et sipelgad teevad paljutki inimestega sarnaselt. Kuklaste kunigriigis nägime hulgaliselt erineva suurusega sipelgakuhilaid. Kuhilate kõrgused ulatusid poolest meetrist kuni 170 sentimeetrini. Retke lõpetas lõbus sõnademäng ja ristsõna.
Päev oli sündmusterohke ja huvitav. Kellel on aega ja võimalust, siis kindlasti külastage seda kohta.
              
Kõrgeim sipelgakuhila Kuklaste Kuningriigis